De 10 geboden van de kata

 1. De 10 geboden van karateYOI NO KISIN
  Een goede geest ter voorbereiding voor aanvang van een Kata.Concentratie opbouwen van geest en drang tegenover uw denkbeeldige partner.
 2. INYO
  Het actieve en passieve.Steeds beide in gedachte houden, zowel bij de aanval als bij de verdediging.
 3. CHIKARA NO KYOJAKU
  De manier waarop kracht wordt gebruikt en wordt benut.een graduele krachtsverdeling voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele Kata.
 4. WAZA NO KANKYO
  De snelheid van de verplaatsing. De verplaatsingssnelheid voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele Kata.
 5. TAI NO SHINSHUKU
  De graad van inspanning en ontspanning.De inspanning en ontspanning ontplooid door het gehele lichaam, voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele Kata.
 6. KOKYU
  ADEMHALING !!
  Goede ademhalingscontrole gerelateerd aan elke verplaatsing en handeling in de gehele Kata.
 7. TYAKUGANTYAKUGAN
  De trefpunten, raakpunten.In een Kata blijft het doel der bewegingen steeds in onze gedacht als een vitaal punt voorop staan.
 8. KIAI
  KREET !! SCHREEUW!!
  Intense, geestelijke, krachtige kreet op wel bepaalde punten en tijdstippen in een Kata.Deze benadrukken, ter demonstratie de geestelijke kracht naar buiten uit bij het beoefenen van Oosterse gevechtssporten.
 9. KETAI NO HOJI
  Correcte  houding, pose.Een juiste houding zowel in de verplaatsingen als in uw standen.
 10. ZANSHIN
  Waakzaam blijven en dit ten alle tijden.Attent blijven tot het einde van een Kata, tot na de eindgroet en tot wanneer men overgaat tot een meer ontspannen houding

 

Noot:Deze elementen, met de voorbereiding voorop tot het uiteindelijk ontplooien van de gehele Kata, zijn van essentieel belang voor een juiste uitvoering van een KATA, om een maximum aan rendement te verkrijgen.Bron: SHIHAN SENSEI HIROKAZU KANAZAWA