De 10 geboden van de kata

1.

YOI NO KISIN


Een goede geest ter voorbereiding voor aanvang van een Kata.Concentratie opbouwen van geest en drang tegenover uw denkbeeldige partner.

2.

INYO


Het actieve en passieve.Steeds beide in gedachte houden, zowel bij de aanval als bij de verdediging.

3.

CHIKARA NO KYOJAKU


De manier waarop kracht wordt gebruikt en wordt benut.een graduele krachtsverdeling voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele Kata.

4.

WAZA NO KANKYO


De snelheid van de verplaatsing. De verplaatsingssnelheid voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele kata.

5.

TAI NO SHINSHUKU


De graad van inspanning en ontspanning.De inspanning en ontspanning ontplooid door het gehele lichaam, voor iedere positie en elke beweging doorgaans de gehele Kata.


6.

KOKYU


ADEMHALING !!
Goede ademhalingscontrole gerelateerd aan elke verplaatsing en handeling in de gehele Kata.

7.

TYAKUGAN


De trefpunten, raakpunten.In een Kata blijft het doel der bewegingen steeds in onze gedacht als een vitaal punt voorop staan.

8.

KIAI


KREET !! SCHREEUW!!
Intense, geestelijke, krachtige kreet op wel bepaalde punten en tijdstippen in een Kata.Deze benadrukken, ter demonstratie de geestelijke kracht naar buiten uit bij het beoefenen van Oosterse gevechtssporten.

9.

KETAI NO HOJI


Correcte houding, pose. Een juiste houding zowel in de verplaatsingen als in uw standen.

10.

ZANSHIN


Waakzaam blijven en dit ten alle tijden.Attent blijven tot het einde van een Kata, tot na de eindgroet en tot wanneer men overgaat tot een meer ontspannen houding